Brouwopleiding Mastertraining accijns en douane

 • Ken op hoofdlijnen de wet op de accijns en de consequenties als je gaat brouwen of bier gaat importeren
 • Weet waar je op moet letten bij vergunningen voor een brouwerij of brewpub
 • Wanneer komt de douane in beeld?
 • Voorkom onnodige boetes en kosten

Brouwopleiding Mastertraining accijns en douane

Weet hoe om te gaan met douane- en accijnswetgeving!

Opleidingsdata: tweedaags avondprogramma gecombineerd met naslagmateriaal -> uitgesteld
Tijdstip:
18.30 - 22.00 uur
Locatie:
Brouwerij Vandeoirsprong
Trainer:
 zelfstandig accijnsexpert Harrie Hoeks
Studiebelasting
: circa 10 uur
Gebaseerd op
bestaande wet- en regelgeving en 40 jaar accijns- en douane-expertise

In twee avonden geeft zeer ervaren accijns- en douane-expert Harrie Hoeks je alle informatie die nodig is als je in Nederland beroepsmatig bier gaat brouwen of als je in het buitenland laat brouwen en dit naar Nederland haalt. Welke Europese en Nederlandse wetgeving speelt een rol voor brouwerijen? Welke vergunningen heb je in Nederland nodig bij het produceren van bier of het importeren daarvan? Welke consequenties heeft het laten brouwen van bier in België of Duitsland voor de accijnsaangiften? Je bent er namelijk niet met het betalen van de Belgische of Duitse brouwer. Welke vervoersdocumenten zijn er? Is alcoholvrij bier ook belast met accijns? Met welke douaneregels moet je rekening houden? Wat is de rol van de douane? Welke controles doet de douane als je bier produceert of importeert? Waar moet je rekening mee houden als je als Nederlandse brouwerij gaat exporteren? En wanneer is geen accijns verschuldigd? Welke mogelijkheden voor teruggaaf accijns zijn er? Hoe ga je om met mislukte batches bier? Kortom, een zeer boeiend programma waarbij je in twee avonden volledig wordt bijgepraat op accijns, douane, Europese en Nederlandse wet- en regelgeving.

Locatie
Bij Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot vinden alle twee de avonden plaats. Een locatie die goed bereikbaar is per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en goed bereikbaar is met OV.

275,-
incl. BTW
Direct reserveren

€275,- all-in voor twee lesavonden inclusief naslagwerk en de voorziening van koffie, thee of een glas bier. Optioneel kan voorafgaand aan het lesprogramma op locatie gegeten worden. Boek dit bij als je hiervan gebruik wilt maken!

In samenwerking met

Mastertraining Accijns en Douane Het programma

18.30 - 19.00 uur

Optioneel diner

19.00 - 22.00 uur

Accijns en Douane

Uitleg over accijns- en douaneregelgeving aan de hand van duidelijke voorbeelden in geval van het laten produceren van bier in het buitenland. Ook zal uitgebreid worden ingegaan op het vergunningenaspect bij de start van een brouwerij of het starten van een brewpub. Hoe wordt de accijnsaangifte gedaan bij de productie van bier en hoe gaat dat bij het importeren van bier. Hoe zit dat bij de productie van alcoholvrij bier.

Ook zo'n unieke mastertraining accijns en douane bijwonen?
Reserveer dan hieronder je toegangsbewijs.

Direct reserveren

Mastertraining Accijns en Douane Wat leer je

 • De kaders van de Europese accijnswetgeving en de verwerking daarvan in de Nederlandse wetgeving.
 • De consequenties van de wetgeving en de verschillen. Waarom voert het ene land de heffing op basis van alcohol en het andere land op basis van de graden plato?
 • Welke vergunning heb je nodig om bier te brouwen in Nederland? Waar moet je op letten? Hoe zit de heffingssystematiek in elkaar?
 • Als je de keuze maakt om bier te laten brouwen in België of andere omliggende landen. Wat zijn daarvan de consequenties? Welke vergunningen heb je nodig, hoe moet dit aangegeven worden?
 • Wat is de rol van de douane. Welke fysieke en administratieve controles kunnen ingesteld worden?
 • Welke wet- en regelgeving hangt samen met het vervoeren van bier zowel in binnen- als buitenland. Wat betekent de Brexit voor je brouwerij, wat is een schorsingsregeling.
 • Waarmee heb je te maken als je het bier overdraagt aan distributeurs en groothandels?
 • Wanneer is geen accijns verschuldigd.
 • Uitleg en toelichting over de wet op verbruiksbelasting.
 • Met welke wet- en regelgeving en accijnzen krijg je te maken bij alcoholvrije- en- arme dranken?
 • Waar moet je rekening mee houden als je als brouwer aan loonbotteling doet, het afvullen voor andere brouwerijen?
 • Hoe doe je de aangifte? 

Trainer

Harrie Hoeks

TrainerHarrie Hoeks

Harrie Hoeks is ruim veertig jaar werkzaam geweest bij de Nederlandse Douane. De laatste 20 jaar heeft hij gewerkt als accijnsspecialist op het regionaal douanekantoor in Eindhoven, hij is lid geweest van landelijke douanewerkgroepen op het gebied van accijns en werkte als klantmanager van grote producenten en distributeurs van accijnsgoederen zoals bier, wijn en tabak. 

Daarnaast is hij jarenlang coördinator Nederland geweest van het EU-programma Fiscalis, een programma dat uitwisselingen verzorgt van Europese collega’s die werkzaam zijn op het gebied van accijns. Harrie vertegenwoordigde namens de Douane bovendien vaak een stand op horecabeurzen als Horecava, Gastvrij Rotterdam en BBB Maastricht. Na zijn prépensionering is Harrie begonnen met Accijnsadvies en meeer, een advieskantoor op accijnsgebied. Meeer is meer dan meer.

Contactgegevens: harriehoeks@live.nl of 0031(0)621247993

Enjoying Beer Academy Opleidingen

Welke kennis mis jij? Kies de opleiding die bij je past! Heb je vragen, neem gerust contact met ons op.

27 06

Workshop thuis bier brouwen

Meer informatie
Vanaf: € 105.00
09 06

3-daagse mastertraining Off-flavors

Meer informatie
Vanaf: € 275.00
04 06

3-daagse mastertraining bierstijlen

Meer informatie
Vanaf: € 275.00
15 08

Workshop Bier brouwen

Meer informatie
Vanaf: € 105.00
19 09

Workshop bier brouwen

Meer informatie
Vanaf: € 105.00

Kies een bieropleiding die bij je past! Selecteer direct een opleiding naar keuze of neem contact met ons op bij vragen!

Neem contact op

Mastertraining Accijns en Douane Reserveren

Selecteer hieronder een datum en het aantal personen en vul al je gegevens in. Volg daarna de stappen in het vervolgscherm.

Product is niet meer beschikbaar of wordt niet meer aangeboden.